8 Tips voor een beginnend festival fotograaf [Dutch]

Updated: Feb 24, 2021Als festival fotograaf kom je op de leukste feestjes, ben je de hele dag bezig met je hobby uitvoeren, maak je nieuwe vrienden terwijl je dit doet, en kom je op plekken die voor veel mensen gesloten blijven. Als je het goed doet, voelt het niet als werken. Er is geen opleiding tot festival fotograaf. Je moet het dus zelf in de praktijk leren. In de 5 jaar dat ik dit beroep uitoefen heb ik veel fouten gemaakt en daarvan geleerd. Om jou op weg te helpen als beginnende festival fotograaf heb ik een aantal van de ongeschreven regels voor je op een rijtje gezet.


Bekijk ook mijn video hoe je in 8 stappen een festival fotografie carrier kan beginnen!1. Kom op tijd en neem je tijd voor contact.

Eenmaal aanwezig. Neem contact op met je contactpersoon. Loop met hem of haar een rondje over het terrein. In het begin van de dag zal het nog niet druk zijn, maar dit geeft juist de mogelijkheid tot het fotograferen van leuke details. Voordat je een stage op gaat, vergeet niet om ook een bezoekje te brengen aan de stagemanagers. Introduceer jezelf en onthoudt hun naam. Iedereen vind het fijn om zijn eigen naam te horen. Bespreek of er bepaalde plaatsen zijn waar je wel of niet mag staan en of er nog andere voorwaarden zijn. Als je naar hun luistert en lief bent krijg je aan het einde van de dag een biertje van ze.

Neem tijd voor details.

2. Laat het druk lijken.

Ook al vallen de bezoekersaantallen soms tegen, de opdrachtgever wil in ieder geval op zijn foto’s uitstralen dat het druk en gezellig was. Vermijd daarom lege ruimtes, kale vlaktes en lege tenten. Een manier hoe je dit kunt doen, is door het gebruik van een zoomlens. Omdat je met een zoomlens minder omgeving fotografeert kunnen kleine groepen mensen al sneller als drukke plekken worden weergegeven.


In het Zand Festival
Tijdens In het Zand festival was het niet moeilijk om het druk te laten lijken.

3. Hou het schoon.

Hoewel festivals steeds meer oog voor detail hebben zijn de prullenbakken vaak toch nog gewoon prullenbakken en niet de meest mooie objecten om te fotograferen. Vermijden dus. Mocht er toch nog ergens afval aanwezig zijn op een van je beste foto’s, gebruik dan eens de spot removal tool in Lightroom. Deze tool pakt van een andere plek uit je foto vergelijkbare pixels. Indien je deze tool goed gebruikt, lijkt het net alsof het vuilnis er nooit is geweest.


Festival fotografie
Weg met die prullenbak!

4. Maak het je collega's en jezelf makkelijk.

Op grote festivals zijn vaak meerdere fotografen aanwezig waarbij het soms voorkomt dat je in elkaars buurt staat te fotograferen. Stel jezelf altijd even voor aan je collega's en mocht het dan toch een keer gebeuren dat je per ongeluk door iemand zijn shot loopt, zeg dan even sorry. Samenwerken kost minder tijd dan steeds die andere fotograaf uit je foto’s weg te moeten shoppen.


Kan jij zien waar de andere fotograaf uit deze foto is weg gehaald?

5. Fotografeer geen mensen die duidelijk drugs op hebben.

Iedereen gaat lekker uit z’n dak, bij de een wat meer zichtbaar dan bij de ander. Het is geen geheim dat er op festivals drugs gebruikt wordt, maar organisaties en bezoekers willen hier ook niet te koop mee lopen. Foto’s van dit soort koppies heb je dus niets aan en kan je het beste vermijden.


Festival fotografie tips
Ik fotografeer geen mensen met drugs op. Vandaar een foto van uilen.

6. Don’t strike a pose.

Tijdens ieder festival wordt het je minimaal een keer gevraagd; de bekende groepsfoto. Veel opdrachtgevers gebruiken geen geposeerde foto's van bezoekers omdat de spontaniteit hier nou niet echt vanaf druipt. Zelf vind ik het ook totaal niet in het plaatje passen van het verhaal wat ik probeer te vertellen. Zonde van je tijd dus. Er zijn uitzonderingen op de regel. Wanneer bezoekers met iets leuks bezig zijn kan je een uitzondering maken. Tip: Je kan ook vragen of ze niet in de camera willen kijken terwijl ze proosten. Dat noem ik een no-looky.


Geposeerde foto
Voorbeeld uitzondering op de regel

7. Probeer alle artiesten in beeld te brengen.

Elke DJ en artiest is een belangrijk onderdeel van het festival. Ze maken de sfeer en zijn bepalend hoe de dag verloopt. Ze zijn een belangrijk onderdeel in het verhaal wat je in beeld probeert te vertellen. Ook willen de opdrachtgevers soms de artiesten achteraf een foto sturen als bedankje, zo wordt je ook bij de artiest weer in de kijker gespeeld met jouw foto’s. Probeer de DJ's niet te lang af te leiden. Anders kan het voorkomen dat de champagne overstroomt.


AndHim tijdens Valhalla Festival in de Rai

8. Gebruik verschillende lenzen.

Voor het verhaal van je foto's is het fijn dat er variatie in je beelden zit. Ik gebruik daarom minimaal 4 en soms 5 verschillende lenzen per festival. De lenzen die ik het meeste gebruik zijn een breedhoeklens en een zoomlens. De 70-200 mm lens is de perfecte festival lens en zeker mijn favoriet. Op deze manier krijg je de meest spontane foto’s omdat je bezoekers vanaf een afstandje kunt fotograferen. Hierdoor kan je mensen in een meer pure vorm vastleggen. Dit levert vaak de mooiste beelden op. Maar je wilt natuurlijk ook vette overview foto's kunnen maken. Hiervoor gebruik ik meestal een 16-35mm of een 15mm fisheye.


Canon 16-35mm
Mijn breedhoeklens Canon 16-35mm

Heb je zelf nog tips of of opmerkingen laat het me vooral weten! Deel jouw ervaringen met mij in de comments.


VIDEO

Bekijk hier hoe ik deze tips in parktijk breng tijdens Magic Break Festival.

 

Online cursus event fotografie! (Coming soon)!!!


Wil jij ook leren fotograferen als een professionele festival en event fotograaf? Schrijf je dan nu alvast in voor mijn online cursus over event fotografie. Alle informatie die ik aan het begin van mijn carrière graag had willen ontvangen om een vliegende start te kunnen maken in een makkelijk en overzichtelijke cursus. Vragen? Stuur mij alvast een berichtje of schrijf je in om op de hoogte te blijven.

Schrijf je nu in!


Info about the author

 

Hi, my name is Michiel Ton. I am a professional Business and event photographer from the Netherlands with loads of experience in covering business events and dance / music festivals. In addition to being a full time photographer, I am also a graduate as a teacher in social science. I have passion for creating unforgettable memories through my photography.


My social media channels for more of my photography stories.

Youtube: https://www.youtube.com/c/michielton

Instagram: https://www.instagram.com/michielton/

Facebook: https://www.facebook.com/MichielTonCom


1,350 views0 comments