top of page

Hoe word je een festival of event fotograaf

Updated: Mar 10, 2023Geld verdienen door op plekken rond te lopen waar normale bezoekers voor moeten betalen. Je hobby uitoefenen en herinneringen creëren waar je mensen gelukkig mee maakt. Toen ik zeven jaar geleden begon als freelance event fotograaf met het fotograferen van festivals had ik nooit durven dromen dat dit mijn realiteit zou worden. Wat begon als een hobby zorgde er al snel voor dat er vele deuren voor mij werden geopend. Ik ben tot de dag van vandaag nog steeds dankbaar dat ik dit heb kunnen realiseren. Maar hoe start je nou een bedrijf als beginnend event fotograaf? Waar moet je starten om van hobbyist naar professional te gaan? Je hebt geen langdradige vooropleiding nodig om dit te kunnen realiseren.


Stap 1. Investeren in jezelf als event fotograaf

De belangrijkste eerste stap is dat je investeert in jezelf. Je hebt kennis en vaardigheden nodig om die service en diensten te kunnen verlenen. Je moet weten hoe een camera werkt, wat een foto visueel aantrekkelijk maakt, je wilt tips hoe je een event fotografeert, hoe je moet nabewerken, hoe je de foto’s het beste kan aanleveren, maar ook hoe je jezelf als ondernemer promoot en nieuwe klanten krijgt. Als event fotograaf ben je met meer bezig dan alleen maar evenementen fotograferen. De belangrijkste investering die je als startend ondernemer kan doen, is een investering in jezelf. Deze investering kunnen ze nooit van je afpakken en zal er voor zorgen dat jouw bedrijf sneller groeit en je daarmee sneller meer omzet behaalt.


Tips om snel goed te worden als event fotograaf

Bedrijf starten als event fotograaf tips
Tips goed worden als event fotograaf

Stap 2. Stat met de branding van jouw bedrijf als event fotograaf

Een bedrijf starten is makkelijk. Je gaat naar de KVK betaald 75,- euro schrijft jezelf in bij het handelsregister en je hebt op papier een bedrijf. Maar daar ga je het alleen niet mee reden. Als fotograaf lever je een dienst en een service aan klanten. Je zal ze iets waardevols moeten bieden in deze dienst en service, voordat ze bereid zijn daarvoor te betalen. Denk daarom vooraf goed na over hoe jij jezelf als freelance event fotograaf op de markt wil zetten. Hoe word je straks gezien door je potentiële klanten? Dit noemen we ook wel branding. Vrij vertaald brandmerken. Het doel: “Iets maken wat herkenbaar is een indruk achterlaat en niet makkelijk weg te krijgen is”.


Stap 1. Denk na over wie jouw doelgroep is.

Stap 2. Denk na over hoe jouw product of service waardevol is voor die doelgroep.

Stap 3. Denk na over hoe je jouw bedrijfsuitingen aan laat sluiten op deze doelgroep.

Stap 4. Denk na over hoe je alles consistent op elkaar laat aansluiten.


Je bedrijf profileren als event fotograaf
Branding voor beginnende event fotografen

Stap 3. Welke camera moet je kopen als beginnend event fotograaf?

Om foto’s te kunnen maken heb je gear nodig. Ik krijg als professioneel event fotograaf vaak de vraag welk merk en/of welke camera ze het best kunnen kopen. Dit blijft een lastige vraag om te beantwoorden. Het creatief vermogen van de persoon achter de camera is altijd belangrijker dan wat voor camera die persoon in zijn handen heeft.


Mijn advies voor een beginnend event fotograaf is altijd: leen of huur een cameramerk voordat je koopt. Kijk wat je bij jezelf vindt passen. Kan je echt geen keuze maken, kijk dan wat bevriende collega fotografen voor merk hebben en kies dit merk. Mocht je dan een keer een lens willen lenen dan gaat dat makkelijker. Als je er geld wil verdienen met fotograferen zeg ik altijd, het maakt niet uit welk merk je koopt, maar koop alleen professionele spullen.


Vergeet niet jouw bedrijf in het handelsregister van de KVK aan te melden. Je kunt namelijk belasting terugvragen op investeringen die je namens jouw bedrijf maakt. De eerste 3 jaar kun je als beginnend ondernemer gebruik maken van verschillende belasting aftrekposten, waardoor je minder belasting hoeft te betalen. Koop je een dure camera en doe je er vervolgens 3 jaar niets mee. Dan is het zonde van het voordeel wat je als beginnend ondernemer kan toepassen. Houd hier dus rekening mee. Meer leren over slim je adminsritratie doen en je bedrijf starten als event fotograaf? Bekijk dan mijn cursus website voor alle informatie die jij nodig hebt!

Investeren in festival fotografie apparatuur
Investeren in festival fotografie apparatuur

Stap 4. Zie jezelf niet alleen als event fotograaf maar ook als ondernemer

Event fotograaf zijn is meer dan alleen foto’s maken tijdens evenementen. Je moet contact met klanten onderhouden, de foto’s nabewerken, online zichtbaar zijn, jezelf blijven ontwikkelen, administratie bijhouden etc. In principe houdt het nooit op en is er altijd wel wat te doen.


Daarnaast ga je als ondernemer ook verplichtingen aan. Zoals het moeten betalen van belasting elk kwartaal en elk jaar, en je inkomsten belasting aan het einde van het jaar. Gelukkig zijn er tegenwoordig handige manieren en trucjes die je kunt toepassen om hier zo weinig mogelijk tijd aan kwijt te zijn. Laat je dit allemaal niet afschrikken om je droom te behalen. Met mijn tips word je in de goede richting gestuurd om weinig tijd hier aan kwijt te zijn


Mijn tips voor het bijhouden van je administratie.

  • Maak gebruik van een online boekhoud systeem zoals digitalefactuur.nl.

  • Gebruik een cloud opslag account om je administratie in op te slaan. Zoals Dropbox of google drive.

  • Als iets je iets minder dan 2 minuten kost, doe het dan direct. Heb je net een factuur verstuurd. Sla die direct op in de juiste administratie folder.


Stap 5. Hoe je opdrachten krijgt als freelance event fotograaf?

Hoe word je een event fotograaf? Door het te gaan doen! Daarom is het vooral in het begin belangrijk dat je van start gaat en opdrachten weet te vinden. Maar waar begin je deze zoektocht? Mijn tip is, kijk eerst in je eigen netwerk. Bied je service eerst gratis aan bij bekenden. Op deze manier zet je jouw professionele reputatie niet gelijk op het spel. Naarmate je meer ervaring opdoet, kun je organisaties, andere collega fotografen of eventueel artiesten vragen of je voor hun aan de slag mag. Zorg ervoor dat je tijdens het benaderen van deze personen weet wat je ze kunt bieden. Maak ook duidelijke afspraken over wat je precies aan ze gaat opleveren.


Stappenplan opdrachten krijgen als beginnend event fotograaf

Stap 1. Maak een lijst met mensen die je mogelijk kunt benaderen.

Stap 2. Denk na hoe je deze mensen gaat benaderen. Welke vorm van communicatie ga je gebruiken?

Stap 3. Probeer in hun schoenen te staan? Hoe kan jij deze persoon genoeg waarde bieden zodat deze persoon jouw verzoek zal accepteren?

Stap 4. Maak duidelijke afspraken.


Hoe krijg je opdrachten als festival fotograaf
Hoe krijg je opdrachten als festival fotograaf

 

Hoe word je succesvol in je bedrijf uit te bouw tot festival en event fotograaf?

1. Een stappenplan om betaald aan de slag te gaan? 📸

2. Van elke opdracht een succes te maken? 🤩

3. Een mentor om je te begeleiden? 🤝
 

🙋‍♂️Over Michiel Ton

Hallo, ik ben Michiel Ton. Geweldig je te ontmoeten!


Ik ben een internationale festival en event fotograaf, met veel ervaring in zakelijke evenementen en festivals. Naast fulltime fotograaf ben ik ook afgestudeerd als docent omgangskunde. Ik heb een passie voor het creëren van onvergetelijke herinneringen door middel van mijn fotografie! 

👋 Say hi

Ben je geïnteresseerd in festival fotografie? Cool - laten we connecten! Je kunt me vinden op Instagram, TikTok and YouTube. Stuur me gerust een DM of laat een reactie achter. Spreek je later!


 

Hoe word je festival fotograaf? Een tip is, leer van mensen die het pad al hebben bewandeld.

Bekijk hier mijn Festival photography youtube channel of bekijk direct mijn video met 5 tips voor tijdens een nightclub shoot!

Comments


bottom of page