top of page

Hoe je festival fotograaf kan worden in 8 stappen

Updated: Mar 10, 2023

Wil jij aan de slag als festival fotograaf? En weet je niet waar je moet beginnen? Geen zorgen, ik help je! In deze video deel ik 8 stappen hoe je je baan als festival fotograaf kunt beginnen.


En ook hier op mijn blog tips over festival fotografie. Kijk eens rond, en laat gerust een reactie achter of stuur me een DM!

Heb je je eerste klus gekregen om een festival te fotograferen? Gefeliciteerd, bekijk mijn tips voor een beginnende festival fotograaf.


En wil je weten hoe je een bedrijf start als beginnend event fotograaf. Dan ben je bij mij ook aan het juiste adres!

 

Gratis e-book!


📖 5 tips om je te helpen toegang te krijgen tot festivals en events! 📸 

Stap 1. Investeren in jouw bedrijf als festival fotograaf


1.1 Persoonlijke investering.

De eerste stap is ervoor zorgen dat je foto's van goede kwaliteit kunt maken. Een goede camera helpt daarbij, alleen de fotograaf achter de camera bepaalt pas echt de kwaliteit van de foto’s. Investeer daarom eerst in jezelf door echt goed te worden in fotografie. Onderstaande punten kunnen je daarbij helpen:

  • Wordt lid van een Facebookgroep met fotografen.

  • Kijk Youtube video's en wees nieuwsgierig.

  • Schrijf je in voor een online fotografie cursus, op die manier leer je in korte tijd veel.


1.2 Investering in gear.

Je kunt goede apparatuur lenen, kopen of huren. De keuze is aan jou. Ik raad aan je eigen camera te kopen, omdat je hiermee altijd in staat bent om te oefenen. Mijn aanbeveling is een full frame camera samen met een zoomlens en een breedhoeklens aan te schaffen. Met de breedhoeklens kun je geweldige overzichtsfoto's maken en met de zoomlens kun je focussen op spontane foto’s van bezoekers en DJ’s van veraf.


Festival fotografie gear
Festival fotografie gear

Stap 2. Hoe krijg je toegang tot een festival als fotograaf?

Je belangrijkste doel in het begin van je fotografie carrière is ervaring opdoen. Je krijgt alleen ervaring door het veld in te gaan en foto's te maken. Je moet wat tijd en moeite investeren om een ​​ervaren festival fotograaf te worden. Verwacht daarom niet dat je de eerste keer meteen wordt betaald. Maar hoe krijg je als fotograaf toegang tot een festival? Hieronder geef ik 3 tips:

  • Lokaal festival

Je kunt de organisatie van een lokaal festival vragen om je binnen te laten met je camera-uitrusting, zodat je kunt oefenen met het fotograferen van een festival. Je kunt een deal met ze sluiten om hen achteraf de foto's te geven als blijk van waardering. Houdt er rekening mee dat een festival waarschijnlijk al een fotograaf (fotografie team) heeft ingehuurd. Als dat zo is, wees aardig voor die fotografen, probeer contactgegevens uit te wisselen. Wellicht komt dit later in je carrière nog van pas.

  • Media outlet

Je kunt contact opnemen met een mediakanaal om te kijken of je namens hun een festival kan fotograferen. Ik ben begonnen met festival fotografie voor een website die ik in het verleden heb opgezet met vrienden, genaamd exQlusiv.com. Via deze website hebben we toegang geregeld om foto's te maken op festivals en in ruil daarvoor gaven we ze promotie. Deze methode bracht me naar festivals over heel de wereld zoals Ultra Music Festival Europe (Kroatië), Ultra Music Festival Miami en Mysteryland om er maar een paar te noemen. Maar belangrijker, ik heb hierdoor veel ervaring opgedaan als fotograaf.

  • Artiest fotografie

Als je een artiest kent, kun je vragen of je met hem/haar mee mag naar zijn/haar optreden(s). Op deze manier krijg je de kans om mensen in de scene te ontmoeten. Daarnaast kun je voor de artiest waarde bieden door content te maken en tegelijkertijd je eigen portfolio opbouwen.Stap 3. Bied waarde aan wanneer je contact zoekt om jouw dienst aan te bieden als festival fotograaf

Zorg ervoor dat je enthousiast bent in je communicatie bij het solliciteren naar een festival fotografie opdracht. Probeer iets waardevols te bieden voor de persoon met wie je contact opneemt. Verplaats jezelf in de persoon van wie u contact opneemt. Ze vragen zich waarschijnlijk af: 'wat levert het mij op?'. Zorg ervoor dat je een goed antwoord op die vraag kunt geven.

Aantal van mijn favorite festival foto's
Aantal van mijn favorite festival foto's

Stap 4. Laat online duidelijk zien dat jij festivals fotografeert.

Door jezelf online te profileren zorg je ervoor dat toekomstige klanten meteen een duidelijk beeld van je hebben je. Ze weten wat voor kwaliteit je levert en wat je ze kunt bieden. Om nieuwe klanten te krijgen is het daarom belangrijk dat je goed vindbaar bent als fotograaf.

  • Website

Je website is je online visitekaartje. Het is een plek waar nieuwe en bestaande klanten contact met je kunnen zoeken. Zorg er daarom voor dat je contactinformatie overal duidelijk zichtbaar is. Plaats alleen je beste foto’s en communiceer duidelijk wat voor dienst je levert als fotograaf.

  • Portfolio

Het is belangrijk om je werk aan andere mensen te kunnen laten zien. Wees wel kritisch op je eigen werk. Ook in de fotografie wereld geldt dat je zo goed bent als je slechtste foto in je portfolio. Je smaak verandert ook en naarmate je beter wordt, blijf daarom regelmatig je portfolio bijwerken.

  • Social media

De meeste ondernemers komen foto’s te kort om te posten op social media. Als fotograaf heb je daar gelukkig geen last van. Mijn marketing mindset is om top of mind te blijven binnen mijn netwerk. Je hoopt daarmee dat mensen aan jou denken wanneer ze een fotograaf nodig hebben. Probeer daarom regelmatig mensen in je omgeving te herinneren dat jij mooie foto’s maakt. Op die manier zorg je ervoor dat je de eerste keuze bent wanneer ze een fotograaf willen inhuren voor hun event.


Festival fotograaf
Mini Michiel op alle bandjes die hij heeft veroverd.

Stap 5. Netwerken tijdens festivals en events

Als je toegang hebt tot een evenement, is het belangrijk dat je netwerkt. Je kunt onverwachte, maar leuke foto's maken van mensen backstage. Als het een goede foto is, laat deze dan aan hen zien en vraag naar hun visitekaartje, zodat je deze naar hen kunt opsturen. Ze zijn misschien heel blij met die foto en onthouden daardoor je naam. Hoe meer je je netwerk uitbreidt, hoe meer mensen aan je denken als ze een fotograaf nodig hebben.Stap 6. Wees een leuk persoon om te werken

Er zijn veel mensen die dit beroep om de verkeerde redenen willen uitoefenen. Aan het eind van de dag ben je er om een klus af te leveren. Ga niet backstage rondhangen en proberen selfies te krijgen met artiesten om je sociale status te verhogen. Probeer jezelf in de schoenen te verplaatsen van de persoon voor wie je werkt. Wat verwacht deze opdrachtgever van jou? Denk aan dingen die hij of zij van jou wil zien als fotograaf. Wees sociaal, maar overdrijf niet.


Into The Woods festival fotograaf
Photo by: Ruben May during Into The Woods festival

Stap 7. Blijf waarde creëren voor andere mensen

Als je lang genoeg waarde blijft creëren, zijn mensen uiteindelijk bereid je ervoor te betalen. Dit geldt voor bijna alles, dus ook bij festival fotografie. Ik had ooit een opdracht in België voor Thomas Gold. Ik reed op een zaterdag naar het festival en was van plan om op zondag terug te rijden. Ik zag dat er op zondag een festival in de buurt was waar 2 DJ's, (die ik op een vorig festival had ontmoet) moesten optreden. Omdat ik die dag toch vrij had, bood ik aan om wat foto's van hun show te maken. Ik creëerde waarde voor hen. Ze vonden mijn foto's mooi en hierdoor dat ik in hun gedachten. Een paar maanden later vroegen ze me namelijk om hun Tomorrowland show te schieten, waar ik tot nu toe een aantal van mijn beste portfolio-materiaal heb opgenomen.Stap 8. Blijf oefenen en blijf leren

Ik geloof in een leven lang leren. Probeer een mentor te krijgen, sluit je aan bij Facebook-groepen waar ze informatie delen, bekijk YouTube-tutorials enz. Als je een punt hebt bereikt waarop je denkt dat je genoeg hebt geleerd om je eigen kennis met anderen te delen, doe dat dan. Wordt een mentor voor anderen. Door je eigen kennis te delen leer je ook je eigen manier van werk beter begrijpen.

 

Vind je deze tips leuk over hoe je een festival fotograaf wordt? Misschien vind je dit ook leuk...


ONLINE CURSUS | Klaar voor de volgende stap?

1. Een stappenplan om betaald aan de slag te gaan? 📸

2. Van elke opdracht een succes te maken? 🤩

3. Een mentor om je te begeleiden? 🤝
 

🙋‍♂️ Over Michiel Ton

Hallo, ik ben Michiel Ton. Geweldig je te ontmoeten!


Ik ben een internationale festival en event fotograaf, met veel ervaring in zakelijke evenementen en festivals. Naast fulltime fotograaf ben ik ook afgestudeerd als docent omgangskunde. Ik heb een passie voor het creëren van onvergetelijke herinneringen door middel van mijn fotografie!


 

👋 Say hi

Ben je geïnteresseerd in festival fotografie? Cool - laten we connecten! Je kunt me vinden op Instagram, TikTok and YouTube. Stuur me gerust een DM of laat een reactie achter. Spreek je later!

2,568 views0 comments

Comments


bottom of page