Hoe je festival fotograaf kan worden in 8 stappen

Updated: Feb 24, 2021In deze post deel ik mijn kennis over hoe jij festival fotograaf kunt worden en hoe je deze plek kunt behouden in een zeer competitieve wereld. Er zijn veel fotografen en niet geweldig veel festivals. Het kan lang duren voordat je een voet tussen de deur hebt en van dit beroep kunt leven. Heb je al toegang tot een festival en wil je wat praktische tips voor het fotograferen op een festival? Dan raad ik je aan om mijn post te lezen over tips voor een beginnende festival fotograaf. In deze post focus ik vooral op het delen van kennis over hoe je als festival fotograaf aan de slag kunt gaan. Wil je weten hoe je een bedrijf start als beginnend event fotograaf. Dan ben je bij mij ook aan het juiste adres.
Stap 1. Investeren in jouw bedrijf als festival fotograaf


1.1 Persoonlijke investering.

De eerste stap is ervoor zorgen dat je foto's van goede kwaliteit kunt maken. Een goede camera helpt daarbij, alleen de fotograaf achter de camera bepaalt pas echt de kwaliteit van de foto’s. Investeer daarom eerst in jezelf door echt goed te worden in fotografie. Onderstaande punten kunnen je daarbij helpen:

  • Wordt lid van een Facebookgroep met fotografen.

  • Kijk Youtube video's en wees nieuwsgierig.

  • Schrijf je in voor een online fotografie cursus, op die manier leer je in korte tijd veel.

1.2 Investering in gear.

Je kunt goede apparatuur lenen, kopen of huren. De keuze is aan jou. Ik raad aan je eigen camera te kopen, omdat je hiermee altijd in staat bent om te oefenen. Mijn aanbeveling is een full frame camera samen met een zoomlens en een breedhoeklens aan te schaffen. Met de breedhoeklens kun je geweldige overzichtsfoto's maken en met de zoomlens kun je focussen op spontane foto’s van bezoekers en DJ’s van veraf.
Stap 2. Hoe krijg je toegang tot een festival als fotograaf?


Je belangrijkste doel in het begin van je fotografie carrière is ervaring opdoen. Je krijgt alleen ervaring door het veld in te gaan en foto's te maken. Je moet wat tijd en moeite investeren om een ​​ervaren festival fotograaf te worden. Verwacht daarom niet dat je de eerste keer meteen wordt betaald. Maar hoe krijg je als fotograaf toegang tot een festival? Hieronder geef ik 3 tips:

  • Lokaal festival

Je kunt de organisatie van een lokaal festival vragen om je binnen te laten met je camera-uitrusting, zodat je kunt oefenen met het fotograferen van een festival. Je kunt een deal met ze sluiten om hen achteraf de foto's te geven als blijk van waardering. Houdt er rekening mee dat een festival waarschijnlijk al een fotograaf (fotografie team) heeft ingehuurd. Als dat zo is, wees aardig voor die fotografen, probeer contactgegevens uit te wisselen. Wellicht komt dit later in je carrière nog van pas.

  • Media outlet

Je kunt contact opnemen met een mediakanaal om te kijken of je namens hun een festival kan fotograferen. Ik ben begonnen met festival fotografie voor een website die ik in het verleden heb opgezet met vrienden, genaamd exQlusiv.com. Via deze website hebben we toegang geregeld om foto's te maken op festivals en in ruil daarvoor gaven we ze promotie. Deze methode bracht me naar festivals over heel de wereld zoals Ultra Music Festival Europe (Kroatië), Ultra Music Festival Miami en Mysteryland om er maar een paar te noemen. Maar belangrijker, ik heb hierdoor veel ervaring opgedaan als fotograaf.

  • Artiest

Als je een artiest kent, kun je vragen of je met hem/haar mee mag naar zijn/haar optreden(s). Op deze manier krijg je de kans om mensen in de scene te ontmoeten. Daarnaast kun je voor de artiest waarde bieden door content te maken en tegelijkertijd je eigen portfolio opbouwen.Stap 3. Bied waarde aan wanneer je contact zoekt om jouw dienst aan te bieden als festival fotograaf


Zorg ervoor dat je enthousiast bent in je communicatie bij het solliciteren naar een festival fotografie opdracht. Probeer iets waardevols te bieden voor de persoon met wie je contact opneemt. Verplaats jezelf in de persoon van wie u contact opneemt. Ze vragen zich waarschijnlijk af: 'wat levert het mij op?'. Zorg ervoor dat je een goed antwoord op die vraag kunt geven.
Stap 4. Laat online duidelijk zien dat jij festivals fotografeert.


Door jezelf online te profileren zorg je ervoor dat toekomstige klanten meteen een duidelijk beeld van je hebben je. Ze weten wat voor kwaliteit je levert en wat je ze kunt bieden. Om nieuwe klanten te krijgen is het daarom belangrijk dat je goed vindbaar bent als fotograaf.

  • Website

Je website is je online visitekaartje. Het is een plek waar nieuwe en bestaande klanten contact met je kunnen zoeken. Zorg er daarom voor dat je contactinformatie overal duidelijk zichtbaar is. Plaats alleen je beste foto’s en communiceer duidelijk wat voor dienst je levert als fotograaf.

  • Portfolio

Het is belangrijk om je werk aan andere mensen te kunnen laten zien. Wees wel kritisch op je eigen werk. Ook in de fotografie wereld geldt dat je zo goed bent als je slechtste foto in je portfolio. Je smaak verandert ook en naarmate je beter wordt, blijf daarom regelmatig je portfolio bijwerken.

  • Social media

De meeste ondernemers komen foto’s te kort om te posten op social media. Als fotograaf heb je daar gelukkig geen last van. Mijn marketing mindset is om top of mind te blijven binnen mijn netwerk. Je hoopt daarmee dat mensen aan jou denken wanneer ze een fotograaf nodig hebben. Probeer daarom regelmatig mensen in je omgeving te herinneren dat jij mooie foto’s maakt. Op die manier zorg je ervoor dat je de eerste keuze bent wanneer ze een fotograaf willen inhuren voor hun event.


Festival fotograaf
Mini Michiel op alle bandjes die hij heeft veroverd.

Stap 5. Netwerken tijdens festivals en events!


Als je toegang hebt tot een evenement, is het belangrijk dat je netwerkt. Je kunt onverwachte, maar leuke foto's maken van mensen backstage. Als het een goede foto is, laat deze dan aan hen zien en vraag naar hun visitekaartje, zodat je deze naar hen kunt opsturen. Ze zijn misschien heel blij met die foto en onthouden daardoor je naam. Hoe meer je je netwerk uitbreidt, hoe meer mensen aan je denken als ze een fotograaf nodig hebben.Stap 6. Wees een leuk persoon om te werken


Er zijn veel mensen die dit beroep om de verkeerde redenen willen uitoefenen. Aan het eind van de dag ben je er om een klus af te leveren. Ga niet backstage rondhangen en proberen selfies te krijgen met artiesten om je sociale status te verhogen. Probeer jezelf in de schoenen te verplaatsen van de persoon voor wie je werkt. Wat verwacht deze opdrachtgever van jou? Denk aan dingen die hij of zij van jou wil zien als fotograaf. Wees sociaal, maar overdrijf bijvoorbeeld niet.


Into The Woods festival fotograaf
Photo by: Ruben May during Into The Woods festival

Stap 7. Blijf waarde creëren voor andere mensen.


Als je lang genoeg waarde blijft creëren, zijn mensen uiteindelijk bereid je ervoor te betalen. Dit geldt voor bijna alles, dus ook bij festival fotografie. Ik had ooit een opdracht in België voor Thomas Gold. Ik reed op een zaterdag naar het festival en was van plan om op zondag terug te rijden. Ik zag dat er op zondag een festival in de buurt was waar 2 DJ's, (die ik op een vorig festival had ontmoet) moesten optreden. Omdat ik die dag toch vrij had, bood ik aan om wat foto's van hun show te maken. Ik creëerde waarde voor hen. Ze vonden mijn foto's mooi en hierdoor dat ik in hun gedachten. Een paar maanden later vroegen ze me namelijk om hun Tomorrowland show te schieten, waar ik tot nu toe een aantal van mijn beste portfolio-materiaal heb opgenomen.Stap 8. Blijf oefenen en blijf leren.


Ik geloof in een leven lang leren. Probeer een mentor te krijgen, sluit je aan bij Facebook-groepen waar ze informatie delen, bekijk YouTube-tutorials enz. Als je een punt hebt bereikt waarop je denkt dat je genoeg hebt geleerd om je eigen kennis met anderen te delen, doe dat dan. Wordt een mentor voor anderen. Door je eigen kennis te delen leer je ook je eigen manier van werk beter begrijpen. 

Online cursus event fotografie (coming soon)!!!


Schrijf je nu alvast in voor mijn online cursus over event fotografie. Waarin ik alle informatie met je deel die ik aan het begin van mijn carrière graag had willen ontvangen om een vliegende start te kunnen maken. Of stuur mij gerust een berichtje als je meer informatie hier over wilt ontvangen.

Schrijf je nu in!
 

Info about the author

Hi, my name is Michiel Ton. I am a professional Business and event photographer from the Netherlands with loads of experience in covering business events and dance / music festivals. In addition to being a full time photographer, I am a bachelor in teaching social sciences. I have passion for creating unforgettable memories through my photography.


My social media channels for more of my photography stories.

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCM5AehvPRn72USZnEpaG5UQ

Instagram: https://www.instagram.com/michielton

Facebook: https://www.facebook.com/MichielTonCom1,003 views0 comments