top of page

Waarom ik er van hou om evenementen te fotograferen?

Updated: 14 hours ago


Festival fotografie

Nee de hoofdreden is niet omdat je soms ook even stiekem mee kan "feesten" of genieten van de gezelligheid. Hoewel dat natuurlijk een erg leuke bijkomstigheid is.


De echte reden waarom ik er van hou om evenementen te fotograferen:

"Ik word blij van het idee herinneringen te creëren voor andere mensen. Iets waar ze de rest van hun leven op kunnen terugblikken en het gevoel van dat moment weer kunnen herbeleven."
 

Hoe ik tot dit inzicht ben gekomen leg ik uit in een van de introductie videos van mijn online cursus over event fotografie. En in het vervolg van dit artikel leg ik uit hoe dit proces werkt.


Hoe je door middel van eventfotografie een impact kunt maken.

Ik was altijd al gefascineerd door het menselijke gedrag en bezig dit te verklaren. Een van de redenen waarom ik een studie tot docent omgangskunde heb gedaan en afgerond. Ik vroeg mijzelf af. "Hoe is het mogelijk dat je als fotograaf door middel van een foto een impact kan maken zoals in het voorbeeld in mijn video? Daarom ben ik naar het onderwerp op zoek gegaan.


Ons brein maakt geen onderscheid tussen of iets in het echt gebeurd of op een beeldscherm afspeelt. Je kunt jezelf soms helemaal verliezen in een spannende of romantische film. Maar je kunt ook door middel van fotografie een bepaalde emotie overbrengen op de kijker. Het is mogelijk doordat wij spiegelneuronen hebben in ons brein.


Spiegelneuronen zijn neuronen die actief of actiever worden wanneer je waarneemt wat iemand anders doet. Dit zit op dezelfde plek in de hersenen als bij degene die de actie uitvoert. Zie je iemand die blij is, dan wordt je (onbewust) ook blij. Gedrag roept hetzelfde gedrag op.


Online cursus event fotografie
Afbeelding uit hoofdstuk 4 van mijn online cursus over eventfotografie

Dit komt voort uit een overlevingsmechanisme. Ons brein is geprogrammeerd te overleven. Dit komt uit de tijd van toen we nog als jagers en verzamelaars over onze planeet rond liepen. In deze periode was er geen politie, waren er geen wetten of andere vormen van sociale constructies om de veiligheid te waarborgen. Mensen vormden dus een grotere bedreiging voor elkaar dan dat wij nu doen. Het kwam dus goed van pas om hetzelfde gedrag op te roepen als je een potentiële vijand of vriend tegenkwam.


Ik zeg ook vriend, omdat de theorie ook een positieve kant heeft. Positieve emoties met andere mensen delen zoals, vrolijk, blij of energiek zijn, brengt een vorm van sociale binding met zich mee. Mensen hebben altijd andere mensen nodig gehad om te overleven en door positieve emoties te delen vorm je sneller een sterke band.


Event fotografie
Onverwachtse spontane momenten van mensen die helemaal in het moment leven

Hoe ik de wereld een leukere plek probeer te maken als eventfotograaf.


Naast dat ik als eventfotograaf mij altijd focus op het hele verhaal van het evenement te kunnen vertellen. Focus ik mij ook vooral op spontane momenten waarin mensen 100% in het moment leven en geen zorgen aan hun hoofd hebben. Wanneer het mij lukt zo’n gevoel, of moment vast te leggen tijdens een evenement, geeft mij dat een speciaal gevoel. Een mini dopamine shot in combinatie met een motiverende energieboost. Die er voor zorgt dat ik direct weer door wil om meer van zulke momenten vast te leggen.


Dit gevoel komt ook voort vanuit de gedachten dat ik iets heb gemaakt waar die persoon na het event op terug kan kijken en het mooie moment kan herleven. Om te testen of dit ook echt klopt heb ik aan een aantal mensen die ik tijdens evenementen gefotografeerd gevraagd wat voor gevoel hun lievelingsfoto van mij bij hun oproept.Salih - Magic Break festival - Turkije

“When I look back at the picture you have taken, it brings me back to the days when it was Covid free and people all over the world were enjoying life at its peak. The expression on our faces show we were having the best days of our lives. So when I look at that picture, it brings back memories that I have forgotten through the pandemic. I wish I could jump into that picture and have fun at Magic Break once again. Thank you for this picture, it reminds me the good old days”

 

Charlene - Summerpark Festival

“Op het moment van de foto had ik een enorm blij gevoel. Ik kon toen echt losgaan!

Wanneer ik terugkijk naar deze foto ga ik ook even terug naar dit moment en voel ik weer die fijne energie van de dag. Lekker zonder zorgen dansen.

Wat de foto zo speciaal maakt is het gevoel dat het weerspiegeld van het festival, goede muziek, de fijne sfeer en dat iedereen het daar naar zijn/haar zin had!”

 

Gwen de Ruiter - Koningsdag festival

“Vrijheid blijheid, dat is het gevoel wat bij mij opkomt wanneer ik deze foto weer zie. “We stoppen niet met spelen omdat we oud worden. We worden oud omdat we stoppen met spelen." is een quote van George Bernard die mij motiveert om elke dag het beste er van te maken. En deze foto staat daar voor mij symbool voor. “

 

Emilie Heuvelman - De Leuke Festival

Deze foto laat precies zien hoe ik mij op dat moment voelde. Blij, gelukkig en even helemaal in het moment. Wanneer ik terugkijk naar de foto roept het datzelfde gevoel weer bij mij op. Ik heb de foto daarom uitgeprint bij mij thuis opgehangen. De foto staat voor mij symbool van het gevoel van vrijheid, even helemaal geen zorgen aan je hoofd en met gezellige vrienden van het leven kunnen genieten.

 

Idil Adiguzel - Magic Break festival - Turkije

During this moment I probably felt like one of the happiest persons in the world. I was enjoying the festival so much. I was with my close friends, the sun was shining, the music was good. All the right ingredients to enjoy life to the fullest. It brings back a lot of good memories when I look back at this photo. Thank you again! And I hope you will create more of these memories for me in the future.

 

Ajdin Kadrić - Ultra Europe festival - Kroatië

During this moment felt like I was on the top of the world. It was my first festival ever and the most emotional part of Armin Van Buuren his set. Because of this photo I met a new person that became a festival friend for the next two editions of Ultra Europe festival. And this helped my create even more amazing new memories. All thanks to this specific photo, this amazing festival and the great music.

 

Wil jij ook leren hoe je onvergetelijke herinneringen kan helpen maken voor andere mensen tijden evenementen? Schrijf je dan nu in mijn mijn mailinglijst waarin ik elke maand tips en tricks geef over event fotografie en business tips als event fotograaf.

 


218 views0 comments

Comments


bottom of page