top of page

8 Tips voor het fotograferen voor een bedrijf op een beurs

Updated: May 22


Op beurzen laten bedrijven zich van hun beste kant zien. Ze investeren veel tijd en geld om hun producten zo goed mogelijk te presenteren. Het is een belangrijk moment waarbij je als bedrijf direct contact hebt met huidige en potentiële klanten. Als beurs fotograaf moet je op zo een dag genoeg mooie beelden maken van het bedrijf waarvoor je fotografeert. Je wil dat ze terugkijken op een succesvol evenement en genoeg divers beeldmateriaal ontvangen. Mijn fotografie carrière heeft mij al op verschillende beursvloeren gebracht, van de Rai in Amsterdam, de Jaarbeurs in Utrecht tot internationale beurzen zoals de Excell in Londen en de Fira Barcelona Gran Via. Deze opdrachten hebben mij als beurs fotograaf de nodige ervaring op laten doen. Toen ik mij bedrijf starten als freelance eventfotograaf had ik nooit gedacht zulke gave opdrachten voor zulke grote bedrijven uit te kunnen gaan voeren.


1. Maak duidelijke afspraken met het bedrijf waar je op de beurs voor fotografeert.

Sommige opdrachtgevers vinden het lastig om een event fotograaf goed te briefen. Probeer daarom vooraf alle informatie te krijgen die je nodig hebt om de opdracht goed uit te kunnen voeren. Denk hierbij aan specifieke producten of speciale gasten die op de foto moeten. Niets is vervelender dan achteraf horen dat ze graag iets op de foto hadden gewild wat niet is gemeld. Het ook handig om vooraf wat extra informatie van het bedrijf te krijgen, bijvoorbeeld hoeveel vierkante meter de stand is. In de meeste gevallen heeft het bedrijf digitale afbeeldingen van de stand (3D render), die krijgen ze van te voren doorgestuurd. Vraag deze vooraf bij ze op, zodat je al een idee hebt hoe de stand eruit ziet. Lees ook mijn blog 9 tips voor het briefen van een event fotograaf. Voor meer tips hier over.


Tijdens een beurs probeer ik altijd de volgende onderdelen te fotograferen: (Zie voorbeeld foto)

  • Lege stand

  • Alle producten

  • Interactie tussen het personeel en de klanten

  • Interactie tussen de klanten en de producten

  • Volle stand foto's

  • Branding en signage


2. Kom op tijd aan op de beurs en neem je tijd.

Beurzen zijn groot en je kan er makkelijk verdwalen. Inmiddels ben ik in de Jaarbeurs in Utrecht en de Rai in Amsterdam al aardig bekend. Bij nieuwe beurzen probeer ik altijd minimaal 30 minuten extra tijd in te calculeren, om de stand op de beursvloer te kunnen vinden. Het is mij een keer overkomen dat ik door een beveiliger de verkeerde kant op ben gestuurd en net op tijd aankwam. Als ik niet eerder van huis was weggegaan was ik te laat geweest door deze goedbedoelde daad van deze beveiliger. Wanneer je bij de stand aankomt, neem dan de tijd om te kijken waar alle logo's hangen en vanaf welke hoek je de stand het mooiste kunt fotograferen. Je kan op de renders die je van te voren hebt gekregen wel een mooie hoek hebben bedacht, maar het kan gebeuren dat er een andere stand het zicht net belemmert om vanuit die hoek te fotograferen.


3. Maak een planning hoe je de beurs gaat fotograferen

Een slimme fotograaf denkt voordat hij van huis vertrekt altijd goed na over hoe hij de opdracht uit gaat voeren. Heb je afgesproken met het bedrijf dat je ook lege stand foto's oplevert? Zorg dan dat de stand klaarstaat om te fotograferen zodra je aankomt. De meeste stands hebben een aantal eye-catchers die aandacht van voorbijgangers moet trekken. Dit zijn vaak grote schermen of LED verlichtingen. Deze moeten uiteraard aanstaan voor het mooiste effect op de foto. Spreek daarom af dat er iemand vanuit het bedrijf aanwezig is, met de juiste technische kennis om alles aan te zetten. Op deze manier kan jij op tijd beginnen met het fotograferen van de lege stand, voordat de gasten de beursvloer betreden. Met een goed begin heb je als beursfotograaf altijd een voorsprong en zal de rest van de dag fijner verlopen.


4. Weet wie de belangrijke personen zijn die aanwezig zijn op de beurs

Probeer altijd de belangrijke personen te fotograferen. Wanneer je iedereen als belangrijk persoon beschouwt, weet je zeker dat je altijd goed zit. Maar dat is niet altijd mogelijk gezien de tijdsdruk waar je soms onder werkt. Hou er dan rekening mee dat sommige bedrijven hiërarchisch zijn ingedeeld. Er wordt dan meer belang gehecht aan het fotograferen van personen met een hoge functie. Het is mij eens gebeurd dat ik achteraf werd gevraagd of ik nog foto's had van persoon X. Mijn opdrachtgever had hier vooraf of tijdens de opdracht niets over gezegd. Gelukkig had ik wel een aantal foto's van deze persoon, omdat ik aan zijn non-verbale communicatie en houding zag dat het een belangrijk persoon was. Maar vraag dus altijd aan je contactpersoon of ze je aangeven wie de belangrijke personen zijn die op de foto moeten.


5. Fotografeer producten strak en recht

Zorg bij het fotograferen van producten zoals TV's, koelkasten of telefoons dat ze strak en recht op de foto staan. Wanneer producten schuin of slordig zijn gefotografeerd, straalt een product dit ook uit. Neem genoeg tijd om de producten te fotograferen, anders wordt het een haastklus en maak je sneller fouten. Het liefste fotografeer ik alle producten in 1 keer, zodat ik vervolgens alle foto's achter elkaar gebundeld opsla op mijn CF kaart. Ik begin vaak in de hoek van de stand en ga zo 1 voor 1 alle producten. Op die manier voorkom je dat je een product over het hoofd ziet. Denk tijdens het fotograferen in lijnen. Een kleine kanteling in je camera zorgt er al voor dat het product minder strak of recht op de foto staat. Gelukkig kun je dit altijd later nog aanpassen tijdens het editen, door producten uit te lijnen via de transform tool in Lightroom. (Zie afbeelding) Dit kost je alleen wel iets meer tijd. Het blijft voor mij altijd een beetje een gevoelskwestie wat precies recht oogt of niet. De beste manier om hier meer zekerheid in te creëren is door het gebruik van de guided tool. Door middel van deze tool kun je twee of meer lijnen te trekken op de foto en het object recht uitlijnen. Bij foto’s van producten kies ik er altijd voor om de buitenkant van de producten uit te lijnen. Ook ik kan mezelf nog altijd verbeteren hierin, dus mocht je nog tips hebben, dan zijn deze meer dan welkom.

Lightroom TV editen
Gebruik de guided transform tool om de randen van de TV te selecteren


6. Zorg voor de juiste toegang tot de beurs.

Als je op een beurs werkt als fotograaf namens een bedrijf dan is het fijn dat je de zelfde vorm van toegang hebt als de medewerkers van dit bedrijf. Een beursvloer gaat vaak een uur van te voren al open voor exhibitors, oftewel standhouders. Daarna zijn de gasten welkom. Heb je afgesproken om lege stand foto's aan te leveren? Dan is het van belang dat je al eerder toegang hebt tot de locatie op beurs. In het verleden ben ik een keer geboekt om lege stand foto's te maken voor een Italiaans bedrijf, maar ze konden geen exhibitor pas voor me regelen. Toen moest ik me aanmelden als bezoeker en ik kon het bedrijf daarom niet garanderen lege stand foto's aan te leveren. Bij binnenkomst bleek de stand precies naast de ingang van de beurshal te staan. Door een vast stroom van mensen die langs de stand liepen, waren foto’s van een lege stand niet meer mogelijk. Ik heb mijn best gedaan om de stand zo leeg mogelijk te laten lijken, maar de foto's die ik aanleverde waren helaas voor het bedrijf onbruikbaar, omdat er mensen herkenbaar in beeld stonden. Ze konden de foto’s in eerste instantie niet meer gebruiken voor hun website. Het kostte mij bijna twee uur extra werk om de mensen op de foto's onherkenbaar te maken. Ik was niet trots op het eindresultaat, maar ik wist dat ik er alles aan had gedaan om deze klus zo goed mogelijk op te leveren. Ze hebben mij niet betaald voor het extra werk van het editen van de foto’s, maar soms is het belangrijker om in een relatie te investeren dan in je portemonnee. Uit deze klus heb ik wel een wijze les getrokken die ik niet snel vergeet.7. Bedrijfs logo's doen het goed op beeld

Een logo is het boegbeeld van een bedrijf. Probeer daarom tijdens het fotograferen en het editen de logo's niet te vergeten. Snij een foto liever iets breder uit om een logo nog in beeld te houden dan dat je een logo halverwege afsnijdt. De kleur is ook belangrijk als het op logo's aankomt. Het is namelijk een onderdeel van het logo en deel van de identiteit van het bedrijf. Sommige stands hebben verlichting achter hun logo's om het meer op te laten vallen. Op beeld kan zo een verlichting soms net anders ogen dan wat je ziet, let dus op dat het logo niet overbelicht is. Ik maak standfoto's altijd in bracketing modus. Dit is een cameramodus waarbij je een onderbelichte foto, een normale foto een overbelichte foto maakt. In de nabewerking leg je deze foto's over elkaar heen. Op die manier heb je genoeg foto’s van het logo in de juiste kleur en blijft de stand er nog steeds belicht uitzien.8. Neem een statief of monopod mee naar de beurs

Een stand fotograferen werk altijd beter wanneer je met je camera de hoogte in kan. Het liefst gebruik ik een hoge diafragma om zoveel mogelijk van de stand scherp te krijgen. Daarnaast gebruik ik een statief om mijn camera zo stil mogelijk te houden, in het geval dat ik een langzame sluitertijd moet toepassen. Niet alle statieven komen zo hoog en daarom neem ik soms ook een lampstatief mee waarop ik mijn camera schroef. Als fotograaf moetje soms een beetje brutaal zijn. Wanneer je echt de hoogte in moet, leen ik soms een statafel van de concurrent om het statief op te zetten. Let op, dit kan alleen wanneer de beurs nog niet open is. Tijdens een drukke beursdag kun je niet van een concurrent verwachten dat je hun statafels kunt gebruiken. Om je camera zo stil mogelijk te houden gebruik ik soms mijn monopod, dit is vaak wanneer ik een hogere diafragma toepas. Ik leg mijn camera dan op de rand van een stand terwijl die nog vast zit aan mijn monopod. Op deze manier kan ik de camera op een hoge plek vaak nog stil genoeg houden om mijn sluitertijd langer aan te zetten.


De heel holland bakt stand in de Jaarbeurs in Utrecht
Geschoten met een monopod en gestabiliseerd door de rand van een andere stand (links zichtbaar in beeld)

Bekijk hier hoe ik een aantal van deze tips in praktijk breng!

Vind je dit soort videos leuk? Vergeet dan niet te abonneren op mijn youtubekanaal.


 

Info about the author

Hi, my name is Michiel Ton. I am a professional Business and event photographer from the Netherlands with loads of experience in covering business events and dance / music festivals. In addition to being a full time photographer, I am a bachelor in teaching social sciences. I have passion for creating unforgettable memories through my photography.

My social media channels for more of my photography stories.


615 views0 comments

Comments


bottom of page